Göç ve Toplumsal Değişme

Bu atölye, modern dünyada göç olgusunu disiplinler arası bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Tarih boyunca çevresel faktörler ve savaşlar gibi nedenlerle ortaya çıkan göçler, endüstri devrimiyle birlikte üretim mekanizmalarındaki değişimler ve ulaşım-iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle hız kazanmıştır. Günümüzde, küreselleşmenin etkisiyle uluslararası bir boyut kazanan göçler, sosyo-ekonomik, politik ve kültürel yapıları dönüştürmektedir.
Göçler, temel olarak, mevcut kaynakların eşitsiz dağılımı sorununa bağlı bir biçimde, “daha iyi bir hayat sürme” umuduyla gerçekleştirilir. Günümüz dünyası, bir taraftan söz konusu eşitsizliğin toplumsal düzeyde derinleşmesine sebep olurken, diğer yandan kitle iletişiminin sunduğu imkânlar, göç sürecinin her aşamasına ilişkin nitelikli bilgiye erişim ve göçün doğuracağı muhtelif risk ve dezavantajları asgariye indirme manevralarının gelişimini beraberinde getirmiştir. Bu sayede, göç kararının alınması görece kolaylaşmış; bireysel göçlerden başlamak üzere, hane halkı, grup veya kitlesel düzeyde gerçekleşen tüm göç çeşitleri ivme kazanmıştır. Son yıllarda Ortadoğu’daki siyasi krizle başlayan ve büyüyerek Türkiye’yi de içine alan yeni göç dalgalarının toplumsal alanda birçok değişimi doğurduğu/doğuracağı açıktır. Bu kapsamda atölyede, göç olgusunun psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve siyasi boyutlarıyla incelenmesi, öğrencilerin göç dinamikleri ve süreçleriyle ilgili kuramsal bilgi düzeylerinin geliştirilmesinin yanı sıra, dünyada ve Türkiye’deki aktüel nüfus hareketlerine ilişkin ampirik bir bakış açısı kazanmaları hedeflenmektedir.

Atölye Koordinatörü: Doç. Dr. Fatih Yaman

Lisans derecelerini Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji ve Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümlerinden aldı. Yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Din Sosyolojisi alanında tamamlayan Yaman, ABD’de Utah Üniversitesi Siyaset Bilimi (2006-2007), Almanya’da Tübingen Üniversitesi Katolik Teolojisi (2010) ve Justus Liebig Giessen Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Kültürel Çalışmalar bölümlerinde (2012) “misafir araştırmacı” olarak alanında araştırmalarda bulundu. Avrupa’da İslam ve Sivil Toplum (2017); Göç ve Toplum (2019) isimli kitapları bulunan Yaman, göç politikaları, sivil toplum, sosyal değişim, medya, kimlik ve radikalleşme konularındaki çalışmalarına İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak devam etmektedir.