İslam ve Post/Modernizm


-ATÖLYE ÇALIŞMASI-

Bugün postmodernliğe doğru evriliyor görünen süreç, küresel ölçekte Batı modernitesinin ve egemenliğinin yerleşik hale geldiğini göstermektedir. Bu durum birçok sosyolojik temaya, Batı’dan başlayarak tüm dünyanın değişimine özellikle dikkat çekmektedir. Öyle ki, Batı’nın kendi dinamikleriyle meydana gelen bu değişimden tüm dünya da farklı oranlarda payını aldı. Belirtilmesi gerekir ki, bugün bu değişim dışında kalabilmiş bir toplum yoktur.
“İslam ve Post/modernizm” ismini taşıyan bu atölyede önce Batı’dan başlayarak yaşanan değişimler vasıflandıktan sonra, özelde Osmanlı’nın son dönemlerinden başlayarak modernizmin getirdiği değişimler, İslam ve modernlik arasındaki ilişki, değişim ve gerilimler çözümlenmeye çalışılacaktır. Fakat seminer esas itibarıyla günümüzde İslam ve post/modernizm arasındaki ilişki, problem ve bunların analizleriyle çözüm yollarına odaklanacaktır. Müslümanların bu süreçte yaşadığı değişim ve sorunlar analiz edilmeye gayret edilecektir.

Atölye Koordinatörü: Prof. Dr. Mustafa Tekin

1968 Konya doğumlu olan Mustafa Tekin, halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Din Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çalışma alanı din sosyolojisi olup, Mevlâna, kadın ve din, sekülerleşme, modernizm, postmodernizm, özgürlük, insan hakları vb. konularda çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Yazarın daha önce gazete ve dergilerde birçok köşe yazısı ve makalesi yayımlanmıştır. Şu ana kadar yazar, dördü edisyon olmak üzere 21 kitap, farklı akademik ve sivil dergilerde makaleler, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bildiriler, gazetelerde köşe yazıları yazmıştır. İlgi ve okuma alanları ilahiyatla birlikte sosyoloji, felsefe, edebiyat, siyaset ve antropolojiyi kapsamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ve farklı üniversitelerde çalışmış olup, 2006-2007 Öğretim Yılı içinde İngiltere York Üniversitesi’nde “Kadın ve Özgürlük” konusunda doktora sonrası çalışma yapmıştır. Yazıları, Türkiye merkezde olmak üzere aktüel sorunlar ve tartışmalar üzerine yoğunlaşmaktadır. Halen hem Yetkin Düşünce isimli üç aylık düşünce dergisinin genel yayın yönetmenliğini sürdürmekte, hem de Milat gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır. Arapça ve İngilizce bilen yazar, evli ve iki çocuk babasıdır.