Çağdaş İslam Düşüncesi Kaynak Metin Okumaları
Çağdaş İslam Düşüncesi: Kaynak Metin Okumaları Doç. Dr. Vahdettin Işık koordinatörlüğünde 15 günde bir her Çarşamba gerçekleştirilecektir.
Bu seminerlerin amacı, XIX. yüzyıldan itibaren Müslümanların yenilenme ve yeniden yapılanma yoluyla var olma çabalarını doğrudan kaynak metinleri okuyarak anlamaya çalışmaktır. Belirlenen metinleri bugüne kadar oluşan tecrübe eşliğinde okuyarak süreç içerisinde oluşan mirası yeniden değerlendirmek için bir zemin oluşturmak bu atölyenin ana hedefini oluşturmaktadır. Bu bağlamda kök kavramların metinlerde nasıl yer aldığını tesbit etmeye, bugünkü kavram birikimimizle seleflerimizin kavram dünyasını mukayese imkânı oluşturmak için özel bir dikkat göstermeyi önemsiyoruz.
Nihai olarak, bu seminerlerin son yüzyılda Müslümanların yaşadığı sürecin seyrini bağlamında anlamaya ve tüm bu sürecin günümüz toplum yapısı üzerindeki etkilerini değerlendirmeye katkı sunması beklenmektedir.
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisansını “II. Meşrutiyet’te ve Günümüzde Kültürel Yabancılaşma”, doktorasını da “II. Meşrutiyet Dönemi Türk Düşüncesinde Doğu-Batı Algısı: İctihad ve Sırat-ı Müstakim Dergileri Örneği” tezleriyle yaptı. Siyaset, Din ve Değişim Sosyolojisi alanlarında doçent olan IŞIK, “Osmanlı-Türkiye Modernleşme Tecrübesinin Meseleleri”, “Çağdaş İslam Düşüncesi”, “Said Halim Paşa”, “Mehmed Âkif”, “Modern Dünyada Din ve Toplum”, “Medeniyet Meselesi” gibi konularda dersler vermektedir.
Yüzyılın İslamcı mirasının en önemli mecralarından birini oluşturan dergileri dijital bir platformda toplamayı da içeren “1908’den 2008’e İslamcı Dergiler Projesi”ni hazırladı. Hâlen bu projede danışmanlık yapmaktadır. Bir grup öğrenci ile “Tanzimat Dönemi Süreli Yayınlarında Medeniyet Tartışmaları Literatürü” üzerine okumalar yapmakta ve proje yürütmektedir.
Yayımlanmış çok sayıda makalesi, kitap bölümü ve kitabı bulunmaktadır. UNESCO Millî Komitesi Kültürlerin Yakınlaşması İhtisas Komitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Hâlen İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü olarak çalışmaktadır.