Toplumsal Değişim: Göç

2017 – 2018 Eğitim Dönemi

Bir neden sonuç ilişkisi bağlamında bakıldığında kentleşme ve göç, toplumumuzun son 60 yıllık dönüşümünü ekonomik, siyasal ve toplumsal açıdan en iyi açıklayabilecek bir süreci ifade etmektedir.

Başka bir ifadeyle Cumhuriyet tarihimiz içinde her iki olgunun toplumsal, ekonomik, kültürel ve demografik açılardan anlamı bugüne değin yazılan ve söylenenlerle karşılaştırılamayacak kadar büyüktür. Nitekim kentleşme ve göçe ilişkin problemler sadece bilimsel çalışmalarla sınırlı kalmamış hem edebiyatımızda hem de beyaz perdedeki yerini almıştır.

Kısacası kentleşme ve göç olgusu ve bu olguya ilişkin pek çok başka toplumsal, ekonomik ve kültürel süreç, sosyal bilimciler için önemli bir araştırma nesnesi olsa da bugüne dek yapılan çalışmaların daha ziyade metropollerle sınırlı olduğu da görülmektedir. Bu anlamda yapılacak çalışma; ülkemizdeki toplumsal, sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik dönüşümün çözümlenmesinde merkezi bir rol üstlenen kentleşme ve göç olgusunun, Türkiye genelinde incelemeye tabi tutmayı amaçlamaktadır.

2016 – 2017 Eğitim Dönemi

Atölye Hocası

ahmet_koyuncu

Doç. Dr. Ahmet Koyuncu, 1977 yılında Konya’da doğdu. 2001 yılında Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu.

2002-2010 yılları arasında Konya Büyükşehir Belediyesi’nde sırasıyla Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü ve son olarak Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda organizasyonlar müdürü olarak görev yaptı.

2005 yılında “Konya’da Komşuluk İlişkileri” başlıklı tezle yüksek lisansını, 2011’de “1980’den sonra Kente Göç Edenlerin Tutunma Yolları” isimli tezle doktorasını tamamladı.

2010-2012 yılları arasında Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

2012 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Halen mevcut görevini sürdürmekte olan Koyuncu, evli ve iki çocuk babasıdır. Kent ve göç sosyolojisi alanında çalışmaları bulunmaktadır.

 

Not: Atölye dersleri 2016-2018 arasında yapılmış olup 2018-2019 eğitim döneminde ara verilmiştir.