Toplumsal Değişim: Kent

kent

Bu araştırma başlığında toplumsal değişimin ve kent ilişkisine odaklanılacaktır. Son dönemde kentsel dönüşüm, yenileme, toplu konut, kapalı siteler vb. kavramlarla birlikte daha çok gündeme gelen kent, toplumsal değişimin önemli konularından birini oluşturmaktadır. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının kentlerde yaşadığı dikkate alınırsa geleceğin bir kent çağı olarak nitelendirilmesi mümkün gözüküyor. Bununla birlikte kentler modernleşmeyle beraber toplumsal değişimin görüldüğü, gözlemlendiği ve deneyimlendiği alanlar olarak önemlidir. Bugün sıkça tartışılan toplumsal değişim konularının kentte hayat bulduğu bilinmektedir. Bu bağlamda hem geçmişten günümüze hem de bugünün kentlerinde yaşanan dönüşümlerin toplumsal değişim ile ilişkisi giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışma grubunda söz konusu perspektiften hareketle çeşitli toplumsal grupların kentte yaşanan dönüşümlerle birlikte ne türden değişimler yaşadığı ele alınmaya çalışılacaktır. Özellikle konutların dönüşümü ile birlikte yaşanan toplumsal değişimlerin değerlendirilmesi planlanmaktadır. Kentteki değişim, nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak analiz edilecektir.

Atölye Hocası

murat_senturk Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk, lisans eğitimini 2004’te İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde “Yoksulların Yaşam Stratejileri: Küçük Mustafa Paşa ve Balat Örnekleri” adlı tez çalışmasıyla 2008 yılında tamamladı. Yine aynı bölümde “Kentsel Müdahaleler Açısından İstanbul” başlıklı teziyle doktora çalışmasını 2011 yılında bitirdi.

Hâlen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışan Şentürk’ün ilgi alanları arasında kentsel müdahaleler, kent ve siyaset, kentsel dönüşüm, konut, yoksulluk, medya ve iş yer almaktadır.