Toplumsal Değişim: Siyaset
Türkiye’de batı-merkezli bir değişim süreci olarak siyasal modernleşmenin köklerini, seyrini ve sonuçlarını analiz edebilmek, geçmişi olduğu kadar bugünü anlamak bakımından da önemli ve gereklidir. Türkiye’de sosyal değişim ve siyaset atölyesi, lisansüstü düzeylerde bu alanla ilgili çalışmalar yapmak isteyen genç araştırmacıları desteklemeyi amaçlamaktadır.
Bu üst başlık altında ele alınacak konular arasında şunlar sayılabilir:
Değişme, modernleşme, kendiliğinden değişme, toplumsal hareketler eliyle meydana gelen değişimler ve toplumsal mühendislik uygulamaları (temel kavram ve kuramlar);
yüzyıldan günümüze Batı’da ve Türkiye’de siyasal düşünce akımları/toplumsal hareketler: İdeolojiler, kimlikler, ulus devletin inşası çabaları ve direnişler;
Güçler ayrılığı, siyasal katılım;
Dördüncü kuvvet olarak medya;
Temel insan hakları ve özgürlükler açısından Türkiye’de siyasal değişim;
Siyasal modernleşmenin göstereni olarak kent mekânı: Ulus devletin kentteki yansımaları, mimariyi siyaset üzerinden okumak, İstanbul’a karşı Ankara sembolizmi ya da Ankara’ya karşı İstanbul sembolizmi;
Türkiye’de siyasal değişimin eğitim üzerinden okunması: Köy Enstitülerinden İmam-Hatiplere yeni kültürel ve siyasal kimliklerin yaratılması çabaları;
Siyasal değişim bağlamında İslamcılık, sağcılık, muhafazakârlaşma.
Atölye Hocası
Doç. Dr. Alev Erkilet, 1962 Ankara doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1983’te Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1996) araştırma görevlisi olarak çalıştığı aynı bölümde tamamladı.
Bu dönemde DPT’nin Özel İhtisas Komisyonlarında ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan “Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları” başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı. 1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı.
2006-2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’nin sosyolojik araştırmalarını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan “Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı” araştırmasında görev aldı. Bu araştırmanın raporu 2008 yılında yayımlandı.
Şubat 2012-Eylül 2013 tarihleri arasında Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde yardımcı doçent ve doçent olarak görev yapan Erkilet, Eylül 2013’den sonra sırasıyla Sakarya Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Medya Bölümü ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde görev yapmıştır.
Halen İstinye Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde çalışmakta olan Erkilet’in Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları, Mazlum Doğu’nun Mağrur Çocukları, Kenti Dinlemek: Kültürel Miras, Kentsel Ayrışma ve Yoksulluğa Dair Yazılar, İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte) olmak üzere yedi kitabı, çeşitli kitap ve dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır.
Araştırma Alanları: Sosyal değişme ve modernleşme, siyaset sosyolojisi ve toplumsal hareketler, kent sosyolojisi
Not: Atölye dersleri 2016-2018 arasında yapılmış olup 2018-2019 eğitim döneminde ara verilmiştir.