İsrail Sorunu Panel Serisi

Toplumsal Değişim Enstitüsü “Uluslararası Hukuk, Küresel Siyaset, Medya ve Din Bağlamında İsrail Sorunu” isimli üç haftalık panel serisinin ilkini 16 Aralık Cumartesi günü İMH Genel merkez Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirdi. İsrail sorununu alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla çeşitli yönleriyle ele almayı amaçlayan bu panel serisinin Uluslarası Hukuk ve Küresel Siyaset başlıklı ilk oturumunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Berdal ARAL, “İsrail Sorunu: Küresel Aktörler ve Meseleler”, Doç. Dr. Ali Kerem KAYHAN, “Manda İdaresinden Apartheid Rejimine: Filistin” ve Dr. Hasan Basri BÜLBÜL: “Bitmeyen Sürgün: Filistinli Mülteciler” adlı sunumlarını gerçekleştirdiler. Panel soru cevap kısmıyla birlikte tamamlandı. 
“Uluslararası Hukuk, Küresel Siyaset, Medya ve Din Bağlamında İsrail Sorunu” panel serisinin Medya ve Sinema temalı ikinci oturumu 23 Aralık Cumartesi saat 17.00’da Bahariye Mevlevihanesi Sema salonunda gerçekleştirildi. 
Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz: Ortadoğu’yu Haberleştirmek: Önleyici Bir Haberciliğin İmkanı; Doç. Dr. Yusuf Ziya Gökçek: Filistin Sineması’nın Dünü-Bugünü; Doç. Dr. Eyüp Al, Filistin İmgesini Okumak başlıklı sunumlarıyla yer aldı. 
“Uluslararası Hukuk, Küresel Siyaset, Medya ve Din Bağlamında İsrail Sorunu” Panel serisinin üçüncü ve son son oturumu 30 Aralık Cumartesi günü gerçekleşti.
Din bağlamında İsrail sorunun ele alındığı panelde Prof. Dr.Mustafa TEKİN, “Teolojik Referanslar Açısından İsrail-Filistin Meselesinin Geleceği”, “Prof. Dr. Şinasi GÜNDÜZ: Gazze’ye Yönelik Saldırıların Teo-Politiği” ve “Dr. Nour ALHILA: Gündelik Hayat ve Din Medyaya Nasıl Yansıyor?” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şinasi Gündüz İsrail’in işgal ve soykırım süreçlerinin kaynağı inanç temellerine dair açıklamalarda bulundu. Gazzeli bir araştırmacı olan Dr. Nour Alhila ise kendi deneyimlerinden ve Gazze’nin sosyal yapısından yola çıkarak şanlı Gazze direnişini ortaya çıkaran gündelik yaşam pratiklerini ele aldı. Ayrıca panelin moderatörlüğünü de üstlenen Prof. Dr. Mustafa Tekin ise İsrail işgalini teolojik referanslar açısından bir değerlendirmeye tabii tuttu. 3 hafta boyunca 9 konuşmacının İsrail sorununu çeşitli yönleriyle ele aldığı panel serisi böylece tamamlanmış oldu.